ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

18.05.2014
С добра новина дойде на брифинг в Областна администрация Добрич зам.-министър Явор Гечев
     В Добрич ще бъде изграден изнесен Център за аграрно образование, наука и иновации, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция в Областна администрация на 16 май. Той припомни, че това е проект на повече от 20 години. Явор Гечев бе придружен от ректора на Аграрния университет в Пловдив проф. Кристина Ганчева и Областния управител Недко Марчев. Предварително е направен оглед на няколко бази, като изборът е паднал на сградата на Лабораторния комплекс на Добруджанския земеделски институт в Добрич, където ще се помещава учебното заведение, съобщи зам.-министърът.

     В бъдещия Център за аграрно образование, наука и иновации, ще се провеждат съвместни изследвания с Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево, както и задължителните летни практики на студентите; ще се осъществяват обучителни курсове за квалификация, както и така нареченото продължаващо образование за магистри.

     Зам.-министърът съобщи, че до 20-ина дни ще бъде подписано споразумение между ДЗИ край Генерал Тошево и Аграрния университет в Пловдив. След това ще започне разработването на самата програма за работа на аграрния център.

     Бъдещето на проекта зависи и от самия интерес на студентите, обърна внимание Явор Гечев. Според него, регионът има потенциал и в перспектива не е изключено центърът да се развие  в цялостен факултет на Университета в Пловдив и дори да привлича за обучение студенти от Румъния и Украйна. На по-късен етап ще се търсят възможности за съвместна работа и с двете професионални аграрни гимназии в областта.
     Припомняме, че при встъпването си в длъжност преди 11 месеца, Областният управител Недко Марчев заяви, че един от риоритетите в работата му ще бъде разкриването на филиал на Аграрния университет в Пловдив - една дългогодишна идея, за чието реализиране ще работи през мандата си. Тази година през февруари, министърът на земеделието и храните проф. Димитър Грегов потвърди в Добрич, че се работи по идеята за създаване на учебен център за студенти, който да използва научния потенциал на ДЗИ край Генерал Тошево: "По този начин ще интегрираме науката и опита в полза на бизнеса", подчерта тогава министърът.