ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

07.04.2014
Председателят на парламентарната комисия по земеделие се срещна със земеделски производители

    По инициатива на Областния управител Недко Марчев на 4 април в Областна администрация се проведе среща на земеделските производители от областта с  председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни проф. д-р Светла Бъчварова. При посещението си в Добрич, тя бе придружена от народните представители Сияна Фудулова и Пламен Желязков.

     Предстоят промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които ще бъде намалена административната тежест върху стопаните, съобщи пред участниците в срещата проф. Бъчварова. Министерството на земеделието и храните трябва да подготви до октомври цялата нормативна уредба за директните плащания от 2015 година. Тези плащания са доста по-различен тип и начин на формиране на крайния резултат в сравнение с периода 2007-2014 година, информира Светла Бъчварова. Тя допълни, че Министерстввото на земеделието и храните трябва да определи кой е "активен фермер" и от тази дефиниция зависят следващите стъпки в разпределението на средствата. Предстоят също да бъдат гледани и изменения в Закона за земеделските кооперации и тяхното подпомагане от държавата, Закона за защита на растенията и Закона за Селскостопанска Академия.

     В рамките на срещата, проф. д-р Бъчварова отговори на всички зададени й въпроси. Тя представи дейността на комисията по земеделие и храни, като изтъкна, че промяната в законодателството, провеждането на срещи и дискусии с браншови организации, цели да се отговори по най- добрия начин на сериозните предизвикателства, които поставя новият програмен период. "Нашата политика е в интерес на зедемедлските производители и развитието на земеделието" бе категорична Светла Бъчварова.