ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

12.03.2013
Областна ученическа конференция под наслов „100 години от Балканската война и победата при Одрин – март 1913 г.”

     Припомняйки уроците на историята, първата по рода си ученическа областна конференция в Добрич, дава израз на признанието на потомците към паметта на известните и неизвестни герои от Балканската война, сред които е имало и добруджанци, заяви при откриването на форума директорът на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий" Маргарита Ненова.

     В приветствието си към участниците заместник областният управител Стефка Генчева подчерта, че в хода на подготовката и организацията на конференцията, е имала възможност да се запознае с много активни и отговорни млади хора. Общуването с тях е затвърдило убедеността й, че именно тези, които са любознателни, които познават историята, имат бъдеще. „Четете, учете, дерзайте и вървете напред!" - бе нейното сърдечно пожелание към учениците.

     В програмата на форума, който продължава през целия ден, са включени презентации и есета на ученици от десет училища от Добрич, Генерал Тошево, Тервел и Шабла, с фокус върху  подвига и героизма на участниците в Балканската война - български генерали, офицери, редови войници от добруджански села.

     Балканската война е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга, продължил от 5 октомври 1912 г. до 17 май 1913 г., когато е подписан Лондонският мирен договор. За България целта е освобождаване на Македония и Тракия от османска власт и обединението на българската нация. Връхна точка във войната е превземането на Одрин на 13.03.1913 г.