ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

05.09.2012
Стартира първият транш на мащабната програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС на социално слаби лица”

     Днес, 5 септември, на съвместна пресконференция на Областния управител, ДФ „Земеделие" и ОС на БЧК Добрич, бе предоставена информация за организацията, графика за раздаване на храните и бенефициентите по Програма 2012 за първия транш на мащабната благотворителна акция на територията на област Добрич.

     Областният управител припомни, че за пета поредна година ДФ „Земеделие" и БЧК си сътрудничат в изпълнението на програма „Благотворителност", която е финансирана изцяло с европейски средства и подпомага най- нуждаещите се хора с безплатни хранителни продукти. Те ще бъдат раздадени в пунктовете на БЧК на два транша. Първият ще продължи от 10 септември до 2 октомври, а вторият транш - от 24 октомври до 23 ноември 2012 г. Първоначално за България е бил определен бюджет от 4 183 873 евро, но след проявена активност от ДФЗ, финансовият ресурс е увеличен на 21 439 336 евро. Европейската комисия отпуска средствата под формата на интервенционен ечемик и 14 004 438 евро паричен ресурс за купуване на хранителни продукти от пазара.

     Светослав Димитров, директор на ДФ „Земеделие" Добрич допълни, че за първоначално отпуснатия бюджет Фонд „Земеделие" вече е сключил договор с оператори за доставка на брашно тип 500, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, обикновени бисквити и къси макарони, след проведената обществена поръчка. За допълнително отпуснатите средства и втора обществена поръчка ще бъдат сключени договори за доставка на захар и зрял фасул. Очаква се договорирането и на останалите 4 позиции: слънчогледово олио, конфитюр, леща и картофено пюре. Предстои също така търг за доставка на пчелен мед и кафе.

     Директорът на ОС на БЧК д-р Артюн Еринозов съобщи, че броят на правоимащите лица в област Добрич е 7 561, определени от Агенция „Социално подпомагане". Те ще получат 9 вида хранителни продукти с общо тегло 12.140 кг на стойност 16.92 лв. За сравнение: количеството помощи през 2011 г. е 317 тона на стойност 514 000 лв., а сега, на първи транш ще бъдат раздадени 132 тона за 167 000 лв. На втория транш поне три пъти ще бъдат завишени обемите.

     Д-р Еринозов подчерта, че БЧК е натрупал сериозен опит през изминалите 5 години и първоначалните трудности сега са преодолени: складовата база е разширена, списъците на правоимащите лица са прецизирани и изчистени, проблеми с качеството на храните няма.

     Областният управител Желязко Желязков благодари за много сериозната и отговорна работа и организация, която създават структурите на БЧК в областта, за да протече успешно тази най-мащабна благотворителна акция в България и да бъдат доставени хранителните продукти до допустимите по програмата бенефициент.