ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

27.04.2009
Провеждането на уникална ваксинация против бяс и превантивни мерки обсъди Областната епизоотична комисия
 

     На заседанието на комисията, ръководено от заместник областния управител Владимир Калчев,  стана ясно, че в изпълнение на програмата на НВМС на територията на област Добрич ще бъдат разпръснати 86 800 примамки в продължение на 5 години, два пъти годишно /през месеците април-май и септември-октомври/.

     Ветеринарните власти и РИОКОЗ предприемат превантивни мерки и предупреждават, че контактът с ваксината може да бъде опасен за човешкото здраве. Ваксиналната примамка е с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и е със специфична миризма. Ако влезе в  контакт с човешко око, уста, нос, наложителна е  консултация с лекар. А при попадане върху непокрита част от тялото, засегнатото място трябва незабавно да се почисти с вода и сапун.

     Според разчетите на програмата на НВМС, 4 самолета ще изхвърлят над 1,1 млн. противобесни ваксинални примамки за хищници над половината от територията на България. Ваксинацията ще обхване   областите Монтана, Видин, Враца, Перник, Кюстендил, София град, София област, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Силистра. На един квадратен километър ще се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите ще пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина ще се отбелязва с помощта на GPS система.

     Само от началото на годината у нас са регистрирани 31 случая на бяс. Най-много са в Шуменска област - 10. Останалите случаи са в област Монтана - 6, в област Видин - 4, в областите Разград, София-област, Търговище, Силистра и Кюстендил - по 2 и в област Перник - 1.

     На заседанието стана ясно, че  ваксинацията  показва много висока ефективност в страните от ЕС. Чрез този метод заболяването е ликвидирано във Франция, Германия и Чехия.