ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

22.12.2011
Балчик и Тервел с подписани договори по екологични проекти

     „За последните години, правителството успя да ускори реализацията на проекти в областта не само на пречистването на водите, но и във водоснабдяването на населението. Водата ще бъде един безценен ресурс през следващите десетилетия." Това каза премиерът, който присъства на подписването на три договора за финансиране на проекти за водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчни води.

     Общата стойност на договорите е 100 млн.лв., като средствата се осигуряват от Оперативна програма „Околна среда". 

Два от проектите са изключително приоритетни за опазване чистотата на Черно море и за развитието на туризма по българското Черноморие.

     Проектът на община Варна е на стойност 48 млн.лв., с който ще се разшири и модернизира пречиствателната станция за отпадъчни води на курорта „Златни пясъци", включително дълбоководно заустване и ще се изгради канализация на варненския комплекс „Ален мак".

     Община Балчик получи 32 млн. лв., с които ще се извърши реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води от Кранево и от курортен комплекс „Албена".

     Третият проект е на община Тервел и включва разширение и реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води, изграждане и реконструкция на над 20 километра канализационна и водопроводна мрежа.

„За последните две години и половина са извършени реални плащания в размер на 800 млн.лв., от които по Оперативна програма „Околна среда" - 340 млн. лв. и по Програма ИСПА - 460 млн.лв.", съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й за този период плащанията са се увеличили над седем пъти спрямо предходния период на програмата от 2007-ма до 2009-та година.  

     Министърът съобщи, че по Оперативна програма „Околна среда" са договорени половината от средствата по програмата, в размер на 1.8 млрд.лв., като  прогнозите са до средата на 2012-та година да се договори целият ресурс на програмата.