ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Адрес на новината:

07.12.2011
Областна администрация ще предприеме спешни мерки за гарантиране безопасността и здравето на минувачите в центъра на града

     По повод инцидента с падналия метален профил от Корпус 2 на пл. „Свобода" вчера /6 декември/ в Добрич, Областният управител Ж. Желязков и неговият заместник Т. Георгиев заявиха за добрички медии, че предстоят спешни мерки, и се надяват на добро взаимодействие със съсобствениците на Корпус 2 за тяхното изпълнение.

     През 2010 г. е извършено обследване на конструкцията и укрепване на сградата. В Корпус 2 /т.нар. Високо тяло/ са настанени държавни институции, има и наематели. Въпреки многократно издаваните предписания, към момента не е постигнато разбирателство за инвестиране в укрепването и ремонтните дейности.

     Този сериозен въпрос е основна тема и на провежданите периодично в Областна администрация събрания на собствениците, на които се коментират проблемите със сигурността на обекта. Представена е и оферта от фирма, която има потенциал да извърши необходимото обезопасяване на сградата. С цел осигуряване на средства за ремонт, неколкократно е писано до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но до момента отговор не е получен. В 14-дневен срок Областна администрация ще подготви нови документи с искане за съдействие от държавната комисия, а в петък, 9 декември, предстои поредна среща на собствениците на сградата, на която ще бъдат обсъдени проблемите й.

     По разпореждане на Областния управител, в момента експерти от Областна администрация обобщават предприетите към момента мерки и постигнати резултати от взаимодействието със заинтересованите страни, и в близките дни информацията ще бъде предоставена на общественото внимание.