ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ГРАД ДОБРИЧ

Културна справка

     В района на област Добрич музеи и музейни сбирки има във всеки общински център, а в областния град институцията има статут на Регионален исторически музей. Освен в Художествената галерия- Добрич, експозиции с творби на български и чуждестранни художници са изложени и в другите общински центрове.
     В областта активна дейност развива Регионална библиотека "Дора Габе", която оказва методическа помощ и на всички по-малки библиотеки, намиращи се в местните читалища. Те са специфична особеност за България още от ХІХ век и са своеобразни средища за културни и образователни дейности. Те действат почти във всяко населено място, независимо от големината му като съхраняват и развиват българските традиции и дух. В тях са обособени групи за автентичен фолклор, театрални трупи за деца и възрастни, изучаване на художествени занаяти, музикални инструменти, песенно и танцово изкуство.
В град Добрич се намират Драматичен театър "Йордан Йовков" и Държавен куклен театър "Дора Габе".
     Професионални културни институти и любителски състави с международна известност са Български камерен оркестър, Духов оркестър, Детски хор "Маестро Захари Медникаров", Хор "Добруджански звуци", Професионален фолклорен ансамбъл"Добруджа", Представителен танцов ансамбъл "Добротица" при Младежки дом "Захари Стоянов".
     Изявени колективи за любителско художествено творчество, лауреати на наши и международни конкурси и фестивали има във всеки общински център като част от тях са Фолклорна танцова студия "Добруджа", Фолклорен танцов ансамбъл "Добротица", Ансамбъл "Сборенка", Детско-юношески танцов ансамбъл "Зорница", Детско-юношески танцов ансамбъл "Калинка Вълчева"-гр.Тервел, Състав за градски фолклор "Добрич" при Народно читалище "Йордан Йовков" и др.

       Основни акценти в културния календар на общини от област Добрич са: Международен младежки музикален фестивал "Добрич-Албена"; Европейски поп-рок конкурс "Сарандев"- Добрич; Международен музикален фестивал "Есенен бриз"; Международен фолклорен фестивал- Варна, сборен концерт в Добрич; Международен пленер "Хартията"; Пленер на рисунката "Каварна"; Театрален фестивал на любителските театри "Каварна" с международно участие; Празници на морето -в общини Каварна и Балчик; Миден и рибен фест; Международен пленер "Русалка"; Пленер "Море-вятър" с.Камен бряг; Национални културни празници "Албена" с прояви в КК "Албена" и различните общини от областта и др.
     За развитието на туризма, съчетан с културни мероприятия през последните четири години в община Каварна бяха проведени редица концерти на световноизвестни поп и рок групи от най-висок ранг. Вероятно това ще се превърне в традиция за региона като посетителите имат възможност да се запознаят и с другите значими културно-исторически и природни забележителности на северното добруджанско Черноморие- нос Калиакра- природен и археологически резерват, Национален архитектурен резерват "Яйлата", Държавен културен институт "Двореца"- Балчик с уникалната си Ботаническа градина и провеждащ целогодишно прояви на български и чуждестранни творци.